top of page

Gode råd!

Sidder du nu og tænker, ved at have læst siden om IWS, at eftersom det er så svært at få fat på en IWS i Danmark og ude omkring i verden,så var det værd at overveje at købe en han og en tæve og starte opdræt, for de må da være nemt solgt....

Det er de ikke!

Først og fremmest er en IWS ikke en populær race som f.eks labrador, golden retriever eller cocker spaniel, de fleste aner ikke at racen eksisterer.

De få, der har kendskab til racen og vil købe en hvalp har for det meste sat sig overordenligt godt ind i racen og de er villige til at vente i flere år på at få en.

Dernæst har vi en meget lille genpulje at arbejde med. Alene det gør det til en dårlig ide at parre de 2 samme forældredyr igen og igen med hinanden. Det er ikke udviklende for racen og skaber ikke udvidelse af genpuljen.

For at sælge IWS-hvalpe skal man have et godt netværk og de forældredyr man avler på skal først og fremmest være sunde og raske og have et supergodt temperament. De skal være sundheds testede på hofter, albuer og øjne. Alle 3 ting med et fornuftigt resultat til følge, foruden de skal ligne det de skal.

De skal også have præsteret noget, enten på udstilling, på jagtrelaterede prøver eller begge dele. Alt i alt skal og bør de leve op til Spaniel Klubbens Avlsanbefalinger for racen. Se dem via dette link.               

Sidder du stadig og tænker, at uanset hvad, så vil du gerne have en IWS og igang med opdræt af denne race, så er mine råd til dig:

- Meld dig ind i Spaniel Klubben og meld dig ind i Irish Water Spaniel Association i                England. Spaniel Klubben er dit første netværk og der findes en racerepræsentant. Via      IWS-association får du "Newsletters" med information om racen samt kommende                begivenheder, foruden en årbog med gode artikler og annoncesider fra enten opdrættere    eller folk der bare elsker deres IWS.

- Tag kontakt til en opdrætter,der har haft racen i mange år. Tag gerne kontakt til mere           end en. Det er altid godt at få set og hørt tingene fra flere vinkler. Tjek hjemmesider for       at se hvilke resultater, der er opnået hos de forskellige opdrættere.

- Når du kommer dertil, at du har fundet en opdrætter, hvorfra du gerne vil have en hvalp      og du har fået tilsagn om at du kan få lov til at købe en, så hent din hvalp selv, det være      sig i Sverige, Finland, England eller hvor det nu kan være i udlandet, således du                får mødt ihvertfald moderen til hvalpen og set hvilke omgivelser hvalpen er opvokset i.

  Findes opdrætteren indenfor en overskuelig afstand (for danskere er hele Danmark            overskueligt) vil det allerbedste være at besøge opdrætteren inden hvalpene er født.

  Dan dig et indtryk af opdrætteren samt moren og evt. andre hunde i hjemmet. 

  Er det et sted du gerne vil have og føler dig tryg ved at få en hvalp fra?

 

-  Find dig en mentor. En person, der har været i racen i mange år og kender den ud og         ind. En mentor, som kan hjælpe dig igang med at få skabt det netværk, som det                 er absolut nødvendigt  for dig at have.

   Den mentor kunne være den opdrætter hvorfra du får din hvalp. De fleste                           opdrættere øser velvilligt ud af deres viden omkring racen samt avl og opdræt. De               kender de forskellige blod linjer og ved hvad man skal have med i ens overvejelser i           forhold til, at planlægge et kuld og udvælge en avls partner til ens tæve.

   Lyt og lær!

   Måske skal du have haft mere end en IWS igennem hænderne, før du beslutter at lave       et kuld.

-  Læs, læs, læs alt hvad du kan finde om racen samt avl og opdræt. Tag på opdrætter-

   seminar, ikke at der findes seminarer for IWS i Danmark, men uanset race er princip-         perne de samme, man kan derfor roligt tage på et seminar i en anden race, selvom der       selvfølgelig vil forekomme racespecifikke ting omkring lige den race.

   Hvert tredje år afholdes der på "RatTail Days" på Rhode Island i USA et seminar hvor         mange IWS opdrættere mødes og diskuterer aktuelle emner omkring racen samt avl og     opdræt. Se foto nedenunder.

-  Rejs rundt og kig på så mange IWS'er som muligt, både herhjemme og i udlandet og         vær opmærksom på, at der i IWS, som i så mange andre jagthunde racer, findes                 både standard IWS'er og jagt IWS'er.   

 

- Find din "type", den IWS som du synes ser helt fantastisk ud og som du vil stræbe efter      at opdrætte.

- Før du laver et kuld, skal du have mindst 4 hvalpe reserveret. Det er ikke usædvanligt at    en IWS får 8-10 hvalpe, måske flere og det er ikke særlig spændende at stå med så          stort et kuld uden at have solgt en eneste på forhånd.

  8 -10 hvalpe skal man heller ikke regne med at kunne sælge alene i Danmark. Det er          derfor, det er så vigtigt at have et netværk, der kan hjælpe en med at videreformidle at        kuldet findes og tilkendegive at kombinationen af forældrene er ok.

  Selvom man har et netværk, kan det stadig være svært at sælge ens hvalpe.

  En anden ting man bør tænke på er, når man ikke kan forvente at sælge ens hvalpe i          Danmark, har man så mulighed for, når/hvis man sælger ud i Europa, at have hvalpene      gående i 15 uger, som det forlanges i størstedelen af de europæiske lande, idet hvalpen    skal rabiesvaccineres når den er 12 uger og dernæst skal der gå 3 uger inden den må        komme ind i sit nye land?

  Har du tid, lyst og lejlighed til det? Foruden de omkostninger der automatisk er forbundet    med at have hvalpe gående omtrent dobbelt så længe som normalt.

  En IWS hvalp på 15 uger vejer omkring 16 kg.

  I mit 2017 kuld havde jeg 8 hvalpe gående til de var 15 uger, det var/er et kæmpe-              arbejde.                   

  

  Har du stadig mod på at gå igang, vil jeg byde dig velkommen i IWS familien. Vi har            brug for nye opdrættere, men det skal være opdrættere, der har respekt for denne              skønne gamle race og respekt for det arbejde entusiastiske IWS opdrættere har lagt i og    stadig lægger i at få racen til at overleve.

  Det skal være opdrættere der bruger tid på ovennævnte punkter og som er villige til at        "lytte og lære".

  Er du villig til det, kan jeg garantere dig et sjovt og spændende liv med dine IWS'er,            masser af grin, men også bekymringer og tårer, når alt ikke går efter planen.

  Du vil lære passionerede IWS folk fra en stor del af verden at kende,og det i sig selv er      en af de gaver du som IWS opdrætter får forærende uden beregning.

  God fornøjelse!

Klik på foto

Foto fra en spændende weekend i oktober 2018 på "Rattail Days" på Rhode Island i USA med lærdom om IWS, samt opdræt og avl, foruden en udstilling, som jeg havde den fornøjelse at få lov til at være med til at dømme.

bottom of page